همچنین تنظیم روابط خارجی بر مبنای شاخصههای سیاسی گرچه ممكن است در كوتاه مدت فصلی از روابط خوب را میان كشورها ایجاد كند، اما با توجه به ویژگی گذرا بودن این وضعیت نمیتواند تأمین كنندهی منافع كشورها در بلند مدت باشد. با وجود چنین واقعیتهای ژئوپلیتیك، طی سالهای اخیر شاهد آن بوده ایم كه كشور همسایه ایران در شمال رود ارس در تنظیم روابط خارجی خود با ایران به صورت مستقیم و غیر مستقیم به الزامات و واقعیتهای ژئوپلیتیك توجه كافی نداشته است.
رهبران باكو برای ادارهی كشور خود در كنار ژئوپلیتیك به واقعیتهای تاریخی و جغرافیایی نیز بی توجه بوده اند. نمود بارز آن تغییر نام آران به آذربایجان در اوایل قرن بیستم بود كه جعل آشكار در زمینه تاریخ و جغرافیای منطقه بوده از سوی رهبران آن منطقه از اوایل قرن بیستم تا کنون بوده است. دركنار این امر كه خود زمینهی سوءتفاهمات زیادی را میان صاحبنظران ایرانی برانگیخته است دولتهای متعددی كه در باكو بر سر كار بودهاند در بیشتر مواقع روند ملتسازی و تحكیم همبستگی میان مردم خود را به گونهای در تقابل با تاریخ و همبستگی ملی ایرانی قرار دادهاند.
آنها در نظام آموزشی خود كه به نظر می رسد بخش مهمی از فرایند ملت سازی این كشور را پوشش می دهد به گونهای مستقیم و غیرمستقیم به شمال غرب ایران نگاه الحاقگرایانه دارند، این امر چه در قالب جعل واقعیتهای تاریخی و جغرافیایی در نظام آموزشی این کشور ادامه دارد.
همچنین این كشور به گونهای ناروا شكستها و ناكارآمدیهای خود در جنگ با ارمنستان را متوجه ایران می نماید و از این امر به ایجاد احساس نفرت و بدبینی در میان مردم این کشور با ایران دامن می زنند، بدون آنكه به ریشههای واقعی شكست خود از ارمنستان اشاره ای داشته باشند و از اینكه چرا گروه آمونلار به آن روز گرفتار شد و اقداماتش به دلیل همكاریهایش با ایران ناكام ماند و نیز پشت پردهی وقایع خوجالی چه امری نهفته بود سكوت اختیار می كند.
مسئله بارز دیگر در این میان خبرهای مبتنی بر استقرار بخشهایی از منافقین در این كشور می باشد. منافقین كه در ایران به عنوان گروه تروریستی و وطن فروشی شناخته می شوند كه در كارنامهاش جز سیاهی رنگ دیگری وجود ندارد. در كنار این امر گسترش همكاریهای این كشور با اسرائیل است. امری كه به نظر می رسد هدف اسرائیل از آن به گونهای مدل سازی از روابط ایران و لبنان است. اقدامات خصمانه اسرائیل در این كشور علیه ایران در قالب فعالیتهای تروریستی و شایعاتی مبنی بر در اختیار گرفتن پایگاههایی نظامی در كنار مرزهای ایران جوی از بدبینی در روابط دو كشور را دامن زده است.
مجموعه چنین اقداماتی بدون توجه به وزن ژئوپلیتیك بالای ایران در معادلات منطقه و پیوندهای گوناگون ژئوپلیتیك این كشور با ایران اینگونه به ذهن متباتر میسازد كه رهبران باكو از درک درست ژئوپلیتیك در تنظیم روابط با ایران عاجز بوده و بعضا" در دامی كه از سوی دیگران برای آنها گسترده شده گرفتار آمدهاند فارغ از اینكه روابط دوستانه با اسرائیل و منافقین با آنها امری سیاسی و گذرا است، در حالی كه ایران و جمهوری آذربایجان به عنوان دو همسایه باید سالیان دراز در كنار هم زندگی كنند. امری كه در شرایط كنونی به نظر می رسد در اقدامات باكو كاملا" فراموش شده است و این به نفع روابط دو كشور در بلند مدت نخواهد بود./ع
نظرات شما عزیزان: